Tietokoneet opiskelussa

BYOD (Bring Your Own Device)

Arkadian yhteislyseon opiskelijan tulee hankkia oma kannettava tietokone, joka täyttää ylioppilastutkintolautakunnan vaatimukset.

 Abitti-tikun laataaminen

Jokainen Arkadian yhteislyseon opiskelija tarvitsee ylioppilastutkintolautakunnan abitti-koejärjestelmän opiskelijoille tarkoitetun USB-tikun. Tikkua käytetään erityisesti koeviikoilla, mutta myös kurssien aikana. Abitti-tikku tulee päivittää koeviikoksi aina uusimpaan versioon.

Ohjeet tikun lataamisen löytyy ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Oman koneen käynnistäminen USB-tikulta

Koetilanteessa oma tietokone käynnistetään opiskelijan USB-tikulta, joka käynnistää oman itsenäisen käyttöjärjestelmänsä. Abitti-kokeen aikana ei voi käyttää oman koneen tiedostoja.

Käyttöjärjestelmän käynnistys USB-tikulta onnistuu eri koneilla hieman eri tavalla.

a) Koneen BIOS-asetukset voi säätää niin, että kone käynnistää aina ensisijaisesti USB-tikulta. Tällöin kone menee automaattisesti abitti-järjestelmään, kun tikku on käynnistettäessä liitetty koneeseen.

b) Toinen vaihtoehto on bootata kone käynnistymään USB-tikulta kullakin käynnistyskerralla erikseen painamalla heti koneen käynnistyessä kullekin koneelle määrättyä näppäintä (ns. boot-näppäin) ja valitsemalla ilmestyvästä listasta USB-käynnistys.

Tyypillisimpiä boot-näppäimiä

  • Acer Esc tai F12.
  • Asus Esc tai F8.
  • Fujitsu F12.
  • Dell F12.
  • HP Esc tai F9.
  • Lenovo novo-näppäin tai F12.
  • Samsung Esc.
  • Sony Esc.
  • Toshiba F12.

USB-käynnistys MAC koneissa:

  • Sammuta kone, laita Abitti-tikku USB-asemaan, pidä ALT-näppäin pohjassa ja käynnistä kone.

Video USB-käynnistyksestä Windows 8.1 ja Windows 10-käyttöjärjestelmissä…

Abitti- ja yokoejärjestelmän ohjelmat

Abitti-koejärjestelmä (samoin yo-koejärjestelmä) käyttää LibreOffice- työkaluohjelmaa. Lataa se omalle koneellesi alla olevasta linkistä ja tutustu sen eri ohjelmiin.
https://fi.libreoffice.org/lataa/luotettavin-libreoffice/

Abitissa käytettävien ohjelmien listaa sekä opetusvideoita https://digabi.fi/tekniikka/ohjelmistot/

Hyödyllistä opiskelussa

Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien digilehti/paivanlehti on luettavissa Arkadian yhteislyseon verkossa http://www.hs.fi/paivanlehti klikkaa Kirjaudu -> Kirjaudu yritystunnuksilla (Koulusopimus/Ada Äijälän Koulu Arkadian yhteislyseo) -> Kirjaudu sisään

SanomaPro -rekisteröityminen

SanomaPro -rekisteröityminen linkistä https://www.sanomapro.fi/rekisteroityminen

Tulostaminen

Tulostimen Brother HL-3140CW (tilassa 236, Soppi) ajurin asentaminen omalle koneelle (IP-osoite150.0.0.60): Lataa Android/Mac-pohjaisille laitteille tulostusohjelma Play-kaupasta/Mac app-storesta, tulostusohjelman nimi on Brother iprint-scan. Windows-pohjaisille laitteille lataa ajuri HL-3140CW Brotherin sivulta brother.com