(9.9.2020)

Ennen koetta

 1. Oireisena tai karanteenimääräyksen saatuaan ei voi osallistua ylioppilaskokeisiin. THL:n määritelmä oireista. Oireiselle opiskelijalle ylioppilaskoetta on mahdoton järjestää niin, että valvoja ei olisi samassa tilassa ja ongelmatilanteissa lähellä kokelasta. THL:n, valtioneuvoston ja paikallisten viranomaisten ohjeet edellyttävät kokelailta vastuullista toimintaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. 
 2. Päätöksen karanteenista tekee terveysviranomainen.
 3. Käyttäydy vastuullisesti myös koetta edeltävänä aikana ja pyri välttämään massatapahtumia tai mahdollisia altistumispaikkoja
 4. Pakkaa evääsi jo valmiiksi läpinäkyviin pusseihin tai rasioihin, jotta valvoja voi tarkistaa ne koskematta
 5. Jos koronatilanne huolestuttaa sinua, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä koulun kuraattoriin (Miia Luukka) tai psykologiin (Sini Tiainen-Salonen).
 6. Saavu kokeeseen rauhallisesti ja hyvissä ajoin, mutta vältä yläaulassa ihmisjoukkioita.
 7. Kirjoitussaliin siirtyminen alkaa rehtorin johdolla klo 8.00 

Kokeen aikana

 1. Voit halutessasi käyttää itsehankkimaasi suojamaskia kokeeseen saapuessa tai kokeen aikana. Suojamaskia tulee kuitenkin pyydettäessä raottaa tunnistautumistilanteessa. Huomioi THL:n suojamaskin turvallisen käytön ohjeet.
 2. Vessakäynneillä kiinnitä erityistä huomiota hygieniaan. Pese kädet ensisijaisesti saippualla vähintään 20 sekunnin ajan. Salissa on käytettävissä myös käsidesiä.

Miten toimin, jos jään pois kokeesta koronaepäilyn tms. vuoksi

 1. Ilmoita asiasta mahdollisimman pian lukioon, jotta lukio on tilanteen tasalla. 
 2. Jos vaikutukset opintosuunnitelmaan askarruttavat, suunnitelmasta kannattaa keskustella rehtorin tai opinto-ohjaajan kanssa, jotta vaikutukset valmistumiseesi ovat mahdollisimman pieniä. Mahdolliset mitätöintihakemukset voi tehdä koepäivän jälkeen (kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa koepäivästä).
 3. Ilmoittautumisen mitätöintiin vaaditaan erityisen painava syy. Koronavirustilanteen perusteella ilmoittautumisen mitätöinti ja muutokset ilmoittautumistietoihin tehdään kevennetyllä menettelyllä syksyn 2020 tutkinnon osalta. Koronavirustilanteen takia tehtyihin hakemuksiin ei tässä tilanteessa vaadita lääkärintodistuksia tai muita terveydenhoidon selvityksiä. Tarkemmat ohjeet mitätöinnin hakemisesta…
 4. Joissain tapauksissa mitätöinnin hakematta jättäminen (eli vain kokeeseen saapumatta jättämisesta seuraava kokeen hylkääminen) saattaa olla kokelaan jatkosuunnitelmille parempi vaihtoehto. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella opon tai rehtorin kanssa.