Kuva
kuva

REHTORIN palsta

Jaakko Julkunen, rehtori@ayl.fi, 050-5363490, Arkadian yhteislyseo, Klaukkalan aikuislukio

Tällä palstalla rehtori esittää aika ajoin katsauksen menneisiin, ajankohtaisiin ja tuleviin lukiotamme koskettaviin asioihin.

Kasvatus- ja opetustyön tavoitteet on helppo johtaa lukiomme nimestäkin (AYL) - Ahkera, Ymmärtävä ja Luova - opiskelija. Toiminnan kulmakivinä tiede, taide ja hyvinvointi.

26.5.2018

Vielä viikko kevätkiireitä, sitten juhlitaan uusia ylioppilaita. Tänä keväänä valkolakin saa nuorisolukiosta (Arkadian yhteislyseo), aikuislukiosta (Klaukkalan aikuislukio) ja Keudasta (kaksoistutkintolaiset) yhteensä 116 opiskelijaa. Eilen illalla juhlittiin taidelinjamme 10-vuotista taivalta. Oli ilo nauttia nykyisten ja entisten taidelinjalaisten esityksistä! Uusi rehtori, FT Akseli Salmi aloittaa lukiossmme 1.8.2018. Allekirjoittanut jää eläkkeelle kesän lopussa. Kiitos menneistä vuosista, kylläpä neljännesvuosisata vierähtää nopeasti.

23.1.2018

Upea Arkadian Halli on käytössä! Hallissa on kentät lento- ja koripallolle sekä salinbandylle että käsipallolle/futsalille. Kiinteitä katsomopaikkoja on 525, koko hallissa saa olla vähän yli 1000 henkilöä. Koulun lisäksi hallia käyttävät salibandyseura SBPro ja Nurmijärven tanssiopisto, muillekin käyttäjille löytyy vielä tilaa. Pian alkavissa kevään ylioppilaskirjoituksissa testataan lopullisesti parin viime kesän aikana rakennettu kiinteä 120 koneen tutkintoverkko. Tähän mennessä verkko on toiminut moitteettomasti. Päivät pitenevät - kohti kesää mennään.

6.11.2017

Juhlat menivät hienosti. Kiitos osallistujille ja juhlien tekijöille. Koulun 90-vuotislehti on luettavissa kotisivullamme kohdassa Ajankohtaista.
Kaamoksen keskellä luodaan jo katse kirkkaaseen kevääseen ja seuraavaan lukuvuoteen; Tuleville uusille opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen esitellään lukiomme toimintaa lukuisissa tilaisuuksissa syksyn ja alkutalven aikana
Ti 5.12. juhlitaan 100-vuotisen Suomen itsenäisyyttä ja syksyn ylioppilaita.

26.8.2017

Syksyn kiireet alkavat helpottua, koulutyö on saatu käyntiin normaaliin tapaan. Arkadia Halli (liikuntahalli) otetaan käyttöön lähiaikoina.
Koulumme 90-vuotis juhlien valmistelut ovat käynnissä. Pe 27.10.klo 13.00 on päiväjuhla, saman päivän iltana klo 18.00 pidetään tilaisuus entiselle opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Infoa tarkemmin Etusivu/Ajankohtaista
Pe 3.11. klo 18.00 pidetään vielä yksityiskouluväen tapaaminen juhlatunnelmissa.
Juhlia kerrakseen! TERVETULOA!

16.6.2017

Suvivirsi soi 108 ylioppilaalle, muillekin kesälaitumille lähteneille. Uusia lukiolaisia otetaan 140, opiskelijoiden kokonaismäärä syksyllä on n. 425
Koulutyö alkaa taas 10.8. Liikuntahallin on määrä valmistua elokuun lopussa.
RENTOUTTAVAA KESÄÄ!

22.12.2016

Syyslukukausi 2016-2017 on "pulkassa". Joulukirkko viritti hiljentymisen tunnelmaan. Tavataan taas ma 9.1.2017.
Työmaalla ahkeroidaan - liikuntahallin pilarien ja seinäelementtien pystytys alkoi viime viikolla, Maaliskuun lopulla lienee jo kattokin.
RAUHALLISTA JOULUNAIKAA!

14.10.2016

Syksy on mennyt lähes huomaamatta. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset sujuivat hyvin. Ensimmäisen vuoden opiskelijat (140 opisk.) ovat päässeet hyvin sisälle lukio-opintoihin. Heidän mukana digi tulee entistä vankemmin koulun arkeen.
Uuden opetussuunnitelman hiominen ensi lukuvuotta varten on mietintämyssyssä. Yhdessä tehden hyvä tulee - jopa erinomaisen hyvä.
Liikuntahallin työmaalla on tekemisen meininki, räjäytykset ja muut äänet eivät pahemmin haittaa. Suunnitelmatkin pitävät.
Olemme ansainneet viikon hengähdystauon - virkistävää syyslomaa!

30.6.2016

Suvivirsi on taas laulettu. Todistukset ja ylioppilaslakit jaettu - nuorisolukiosta ja aikuislukiosta yhteensä 124.
Arkadian yhteislyseoon on otettu 140 opiskelijaa aloittamaan lukio-opinnot, valitettavasti kaikkia halukkaita ei voitu ottaa. Vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa on tulossa puolen kymmentä. Klaukkalan aikuislukioon opiskelijat ilmoittautuvat elokuussa.
Kaikki taitaa olla valmista uuteen lukuvuoteen. Siispä lomalle!
Ai niin - Arkadia Hallin rakennustyöt alkavat ensi viikolla. Kiitos yhteistyökumppanille Nurmijärven kunnalle.
Aurinkoisia kesäpäiviä!

28.4.2016

Kevättalven kiireet alkavat olla takanapäin. Perinteisesti toteutetut kevään ylppärit on hoidettu. Tuloksia odotetaan toukokuun puolessa välissä. Sähköisiä yo-kokeita on testattu, ongelmia ei juurikaan ole ollut. Syksyllä on kyllä harjoiteltava koko opettajakunnan voimin ja suuremmalla opiskelijajoukolla.
Arkadia Hallin suunnittelu on jatkunut pitkin talvea. Kustannussyistä on jouduttu tekemään jonkin verran karsintoja. Valtionavustus (750 000 euroa) hankkeeseen saatiin, päätöstä ALV-verotuksesta odotellaan edelleen. Kunnan lopullisia päätöksiä jouduttaneen odottamaan alkukesään. Kaikki mahdollisuudet aloittaa rakentaminen tulevana kesänä ovat edelleen olemassa.
Uusi opetussuunnitelma on päätösprosessissa. Tulevan lukuvuoden suunnittelu kurssitarjottimineen on käynnistymässä. Ensisijaisia hakijoita yhteisvalinnassa oli yli 150 - sopiva määrä.
Viime vuosina henkilökunnassa on tapahtunut eläköitymistä. Uudet opettajat ovat ottaneet paikkansa ja tuoreine ajatuksineen mukana kehittämässä koulutyötä.
Työn ja opiskelun juhlan odotuksessa - hauskaa Vappua!

15.10.2015

Syksyn koulutyö on alkanut ripsakkaasti, on tultu syyslomaan lähes huomaamatta. Sopiva viikko tehdä pihatöitä ja rästiin jääneitä työasioita. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset testattin pari viikkoa sitten, yllättävän vaivattomasti meni. Uuden opetussuunnitelman työstäminen alkaa heti loman jälkeen.
Arkadia Hallin rakennuslupa jätettiin pari päivää sitten. Toivottavasti saadaan myönteinen päätös valtionavusta ja sen myötä harjakaiset vuoden päästä.
Kiinan ja Cernin opintomatkojen valmistelut alkavat olla loppusuoralla, matkalle marraskuun lopulla.
Kohti rauhoittavaa kaamosaikaa!

15.6.2015

Kevään juhlat on juhlittu. Ylioppilaita kevätlukukaudella valmistui nuoriso- ja aikuislukiosta yhteensä 95, jonkin verran vähemmän kuin yleensä. Yhteisvalinta lukion aloittaville on tehty, 145 uutta innokasta opiskelijaa odottaa elokuuta.
Kolme opettajaa jää kesällä eläkkeelle, uudet opettajat on valittu.
Koulumme sai yhdessä biologian ja maantiedon lehtori Mika Sipuran kanssa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen erityismaininnan ansiokkaasta tiedopetuksesta Valkjärvi-projektissa. Kiitos Mika idearikkaudesta opetuksen kehittämisessä ja opiskelijoiden innostamisesta. Tiedeopetusta tullaan kehittämään entisestään laajentaen aluksi muihin luonnontieteisiin.
Rentouttavaa kesää!

30.3.2015

Peruskoulun päättävät ovat tehneet valintansa jatko-opinnoista. Joillakin voi vielä mieli muuttua - kannattaa ottaa yhteyttä kesäkuun alkupuolella. Lukioomme ensisijaisesti hakeneista aloittaa ensi syksynä 145 innokasta opiskelijaa.
Valtion toimenpiteet toisen asteen koulutuksen rakenteista ja rahoituksesta saivat lisäaikaa. Hyvä niin, harkiten parempi tulee. Lähivuodet näyttävät mitä raha ratkaisee.
Ensi lukuvuoden suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Tavoitteena on kurssivalintojen teko toukokuun alkupuolella.
Liikuntatilan toteutuksen käytännön toimenpiteet alkavat saada aikataulunsa. Nimikin on keksitty - Arkadia halli.
Rauhallista pääsiäisen aikaa!

30.1.2015

Yläkoulujen päättöluokkalaiset ovat käyneet tutustumassa kouluumme. Palaute tulevilta lukiolaisilta on ollut innostuneen myönteistä. Myös ysiluokkalaisten vanhempainilloissa on ollut suurta kiinnostusta lukiomme monipuolisiin toimintoihin. Lähilukio kiinnostaa!
Liikuntatilahankkeemme eteni vuoden lopulla aimoaskeleen. Nurmijärven kunnan aloitteesta on lähdetty suunnittelemaan salibandymitoituksen mukaista, koululiikunnalle sopivaa tilaa. Rakennustöihin päästänee reilun vuoden päästä kunhan asemakaava, rakennesuunnittelu ym. on saatu valmiiksi.
ABITTI TULI. Nyt saadaan tuntumaa tulevien sähköisten ylioppilaskirjoitusten toteutukseen. Harjoittelu- ja kehittämisaikaa on vielä hyvin ensimmäisiin syksyllä 2016 käynnistyviin kokeisiin.
Ystävämme kiinalaisesta yhteistyökoulusta on tulossa juuri sopivasti penkkareihin ja wanhojen tansseihin. Tervetuloa kokemaan suomalaisen lukion riemua!

30.11.2014

Peruskoulun päättävillä on edessään jatko-opintopaikan valinta. Itse asiassa paljon enemmän kuin pelkästään oppilaitoksesta päättäminen. Miten toteuttaa realistisimmin haaveensa, miten käyttää järkevästi aikansa, miten yhdistää opiskelun ja harrastukset, jne. Vastauksia haettiin lukioillassamme pari viikkoa sitten, johon osallistui runsaasti ysiluokkaisten vanhempia. Kiitos vanhemmille aktiivisuudesta. Oli myös miellyttävää tavata entisiä oppilaita - nykyisiä vanhempia.
Kerran vuodessa on hyvä vaihtaa kuulumisia ja ottaa vinkkiä yläkoulujen innovatiivisista tavoista. Oli mukava taas palaveerata Klaukkalan alueen matemaattisten aineiden kollegoiden kanssa. Tietotekniikan rooli opetuksessa on hakemassa paikkaansa, ennakkoluulottomalla kokeilemisella sen löytää!
Syksyn ylioppilas- ja itsenäisyysjuhla pidetään perinteisellä ohjelmalla itsenäisyyspäivän aattona. Lakin saa päivä- ja iltalukiosta yhteensä 17 opiskelijaa, heistä 3 on Keuda Nurmijärven kaksoistutkintolaista.
Lukioiden laittaminen paremmuusjärjestykseen kapea-alaisilla rankinglistoilla on saanut tutkijat aktivoitumaan. Sekä VATT että STT ovat tutkineet lukion osuutta oppimistuloksiin pitkäjänteisesti ja monipuolisesti. Tiivistettynä voidaan tuloksista todeta, että suomalaisten lukioiden erot ovat hyvin pieniä. Opiskelijan on tärkeää tietää, että mistä tahansa lukiosta voi kirjoittaa miten hyvät paperit tahansa ja päästä haluamiinsa jatko-opintoihin riippumatta siitä missä lukiossa on opiskellut ja kirjoittanut.
Sähköisiin ylioppilaskokeisiin valmistautuminen on täydessä käynnissä. YTL on tehnyt hyvää työtä ja antaa kaiken tukensa lukioille tässäkin asiassa. Sähköisyys tulee näkymään entistä enemmän tuntityöskentelyssä ja kurssikokeissa.
Valtiovallan taholta on saatu terveisiä. Uuden lukion tuntijaon on sanottu olevan vain kosmeettinen, mutta lukioilla on kyllä mahdollisuus kehittää opetusta ja oppimista lähes rajattomasti. Valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita odotetaan uteliain tunnelmin. Lukion rakenne- ja rahoitusuudistuksista on saanut antaa lausuntonsa. Juustohöylän viilto ensi vuodelle on entistäkin syvempi. Koulujen kiristyvä talous panee miettimään prioriteetteja. Koulun perustehtävä - edistää nuoren kasvua ja oppimista - on kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä.

30.9.2014

Lukuvuosi on alkanut odotetusti. Uusia opiskelijoita aloitti 120 ja lisäksi uusia kaksoistutkintolaisia 14 Keuda Nurmijärven ammattioppilaitoksesta.
Taidelinja on valinnut tämän lukuvuoden produktion, harjoitukset ovat hyvässä vauhdissa ja opiskelijat säveltävät musiikkia innolla.
Lukion uudistus pohdituttaa; tuoko uusi lukion tuntijako toivottua muutosta, mitä merkitsee toisen asteen rakenneuudistus toimintaan ja rahoitukseen parin seuraavan vuoden aikana, entä sähköiset ylioppilaskirjoitukset ja digiopetus?
Ajankohtaisimpana on liikuntilan suunnittelu ja toteuttamisen varmistaminen kahden seuraavan vuoden aikana yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa.
Innostuneessa ilmapiirissä on hyvä vastata haasteisiin!

30.5.2014

Päättynyt lukuvuosi oli Arkadian yhteislyseon 87. toimintavuosi. Klaukkalassa lukiomme on toiminut 23 vuotta.

Kansainvälisyys on edelleen koulussamme vahvasti esillä. Vaihto-oppilaita on ollut suuntaan ja toiseen. Kursseihin liittyviä opintomatkoja on tehty Pariisiin, Tukholmaan, Tallinaan, Krakovaan ja Kiinaan.

Eräänä kehittämisalueena on tiedeopetuksen edistäminen. Tälle opetukselle luo tukevaan pohjaa pari vuotta sitten valmistunut korkeatasoinen luonnontieteen laboratorio. Viime kesänä myös opetusministeriö edisti tavoitettamme myöntämällä koulullemme – ainoana lukiona Suomessa – huomattavan apurahan tiedeopetuksen kehittämiseen. Käytännössä tällä apurahalla on toteutettu Valkjärven tutkimuskurssi.

Kasvun ja oppimisen pohjana tulee olla sekä yksilöllinen että sosiaalinen hyvinvointi ja itsensä kehittäminen. Omia rajojaan kokeili tänäkin vuonna parin kymmenen opiskelijan ja kahden opettajan ryhmä vajaan viikon ja reilun viidenkymmenen kilometrin mittaisella erä - ja vaelluskurssilla Lapissa Muonion lukion hyvällä avustuksella. Vaelluksella niputettiin samalla yhteen biologia, maantieto, terveystieto ja liikunta.

Liikuntatilojen suunnittelu yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa on edelleen työn alla. Siinä pyritään huomioimaan myös koulumme lähivuosien muut käyttötarpeet.

Kuudetta vuotta toiminut taidelinja on vakiinnuttanut toimintansa. Tammikuussa saatiin taas nauttia teatteritaiteen, musiikin, tanssin ja kuvataiteen yhteistuotannosta. Tänä vuonna produktio oli nimeltään “Liisa ihmemaassa”.

Vanhempainyhdistys - Arkadian yhteislyseon ystävät ry - on tukenut aktiivisesti koulun toimintaa, siitä näkyvimpinä muotoina wanhojentanssit ja opiskelijoille jaettavat stipendit.

Tänäkin vuonna on koulua muistettu erilaisin lahjoituksin. Kiitos kaikille stipendien ja lahjoitusten antajille. Professori Aulis Eskolan suunnittelema arkadialainen kultajoutsen lahjoitetaan perinteiseen tapaan kaikille uusille ylioppilaille kunniakirjan kera. Arkadian Seniorit ry lahjoittaa kevään ylioppilaskirjoituksissa parhaiten menestyneelle ylioppilaalle eli primusylioppilaalle valkoisen ylioppilaslakin. Seniorit ry on jatkanut tätä perinnettä vuodesta 1958 alkaen.

Ylioppilaita lukuvuoden 2013 - 2014 aikana valmistui 134, joista 21 Klaukkalan aikuislukion opiskelijoita, heistä neljä Keuda Nurmijärven (ammatillinen oppilaitos) kaksoistutkintolaista.

kuva